عباس نورزائی
«قرمزدانه»، هی کوچک، بیضی شکل و به اندازهی عدس یا نخود شبیه به «کفشدوزک» است که از بدن آن مادهای رنگی به همین نام استخراج میشود. این ه در لاتین، «cochineal» نامیده میشود. گونهای از این ه که از شیرهی گیاهان به ویژه برخی انواع کاکتوس تغذیه میکند، بومی مناطق گرمسیری آمریکای جنوبی و مرکزی و کشور مکزیک است. بدن این ه مادهای به نام «اسیدکارمینیک» دارد که وسیلهی دفاعی آن در برابر دیگر ات است.
قرمزدانهها را در زمان تخمریزی از روی گیاهان جمعآوری میکنند و با جوشاندن، آنها را میکشند سپس خشک میکنند. حدود ۱۷ تا ۲۴ درصد اسیدکارمینیک در وزن خشک ه و تخمهای آن وجود دارد که با استخراج و امتزاج آن با املاح آلومینیوم و کلسیم، رنگدانهی سرخرنگ «کارمین» یا «قرمزدانه» به دست میآید که در رنگهای خوراکی، رنگرزی و لوازم آرایشی کاربرد دارد. نوع مادهی این ه بال ندارد اما نر این ه، بالدار است. قرمزدانه انواع گوناگون دارد مانند «قرمزدانهی مکزیکی»، «قرمزدانهی مدیترانهای»، «قرمزدانهی آرارات»، «قرمزدانهی هندی» یا لاک و «قرمزدانهی لهستانی»
قرمزدانه، بهترین مادهی رنگزای حیوانی است که به تنهایی یا با ترکیب با رنگهای گیاهی، انواع سایه روشنهای رنگی را به ویژه برای قالیبافی، از آن به دست میآورند. رنگ لاکی معروف در فرش ایران از این جمله است. بشر از آغاز تاریخ با این ه و موارد استفاده از آن آشنا بوده است و رنگ قرمز و خود واژهی قرمز از این ه گرفته شده است. در ایران بیش از دو هزار سال از این رنگ استفاده میکردهاند. همانطور که اشاره شد قرمزدانه منطقهای به نام گوسیل در مکزیک بسیار معروف است که در اوایل قرن نوزدهم اسپانیاییها آن را در مکزیک پرورش میدادند و به نقاط دیگر صادر میکردند.
ادامه مطلب
درباره این سایت